Verzakkingsklachten

Bijna 50% van alle vrouwen krijgt ooit in haar leven een verzakking (of prolaps). Niet elke verzakking behoeft behandeling. Als de klachten het normale dagelijkse functioneren beïnvloeden kan een behandeling uitkomst bieden. Verzakkingklachten kunnen bestaan uit een zwaar gevoel in de onderbuik of rug of een “balgevoel”          ( bulge). De klachten zijn vaak progressief in de loop van de dag.

Verzakkingklachten kunnen gepaard gaan met:

  • Blaas of plasproblemen (moeite met uitplassen, urine incontinentie, recidiverende blaasontstekingen, frequent toilet bezoek).
  • Problemen met de ontlasting (obstipatie, incontinentie voor windjes of ontlasting, frequente of loze aandrang).
  • Pijn en/of problemen met vrijen. Vrouwen ervaren dat er ‘iets’ zit in vagina waardoor penetratie belemmerd wordt.
  • Vaginale geluidsvorming: wanneer de vagina niet meer goed gesloten kan worden.

Bovengenoemde klachten worden ook wel bekkenbodemklachten genoemd. De bekkenbodem, de blaas, de schede en de darmen liggen dicht tegen elkaar aan. Er kan één orgaan verzakken maar ook meerdere organen tegelijkertijd, waardoor er verschillende klachten kunnen voorkomen. Veel vrouwen hebben het gevoel dat er weinig aan hun klachten gedaan kan worden. Toch zijn er verschillende goede behandelingen voor bekkenbodemproblemen.

Hoe ontstaat een verzakking?

Wanneer er een disbalans ontstaat tussen de kracht waarmee de buikdruk op de bekkenbodem drukt en de draagkracht van de bekkenbodemspieren om dit op te vangen ontstaat er een verzakking. Het kan zijn dat de bekkenbodemspieren niet goed functioneren; misschien zijn ze te gespannen of te zwak of spannen ze niet op het juiste tijdstip aan. Daarnaast kan ook de buikdruk zijn toegenomen.

Het type verzakking wordt benoemd naar het betreffende orgaan.           

Verzakking

Oorzaken
Het ontstaan van een verzakking is multifactorieel bepaald:

  • overbelasting van de bekkenbodem (zoals adipositas /overgewicht, chronisch hoesten (astma/COPD, roken), zware arbeid, obstipatie, zwangerschap en bevallingen).
  •  verzwakking van de bekkenbodem (neurologische beschadiging, rupturen, aangeboren zwakheid van spieren/bindweefsel .)
  • veroudering (verminderde hormoonproductie na de overgang).

Behandelingsmogelijkheden

1. Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut onderzoekt het functioneren van de bekkenbodemspieren, de aard van de verzakking. Probeert de balans weer te herstellen tussen de buikdruk en de draagkracht van de bekkenbodem. Daarnaast is het toiletgedrag belangrijk, met zo min mogelijk perskracht lozen van urine of ontlasting.

2. Ring
Indien bekkenfysiotherapie onvoldoende helpt kan een ring ingebracht worden. Deze verbetert niet de verzakking zelf, maar verhelpt soms wel de klachten. De ring spant de vaginawand op, maar de ring moet wel enige steun vinden op de bekkenbodem, die dus niet al te slap mag zijn. Een ring moet ongeveer eens in de 3 maanden verschoond worden. De ring kan tijdens de menstruatie en tijdens de geslachtsgemeenschap blijven zitten.

3. Operatie
Als genoemde methoden niet of onvoldoende helpen is de enige oplossing een operatie. Een operatie heft de verzakking op. Indien er een operatie wordt voorgesteld voor uw verzakking is het ook belangrijk na de operatie bekkenfysiotherapie in te zetten. Leren uw bekkenbodem goed te gebruiken voor de ondersteuning van de organen en de buikdruk zo veel mogelijk te verminderen. Dan hebt je het meeste profijt van de operatie en beste resultaat op lange termijn.