Stuitklachten

Stuitklachten ook wel coccygodynie (afgeleid van os coccygeus dat staartbeen betekent)
Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje. Soms kan dit uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn wordt vooral aangegeven bij het zitten, maar het kan ook heel vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet men schuin zitten of op een kussen
De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen ( bv val van de trap, op het ijs) of een moeizame bevalling of juist zeer snelle bevalling. In sommige gevallen is een botbreuk of een knik te zien op een Röntgenfoto, maar soms is het zo lang geleden dat de pijn niet hierdoor is te verklaren. Andere mogelijke verklaringen zijn ontsteking van de gewrichtsbanden van het sacro- coccygeaal gewricht (overgang heiligbeen naar staartbeen). Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan. Doordat er vaak problemen worden ondervonden bij het zitten, kan coccygodynie de kwaliteit van leven ernstig verstoren en sociale problemen geven.

Behandelmethode bij stuitpijn?
Coccygodynie is een door veel therapeuten onderschat probleem. Hoewel patiënten aangeven niet te kunnen zitten en de pijn vaak zeer ernstig is, weten slechts weinig therapeuten welke behandeling gegeven kan worden. Ik heb bij Cecile Röst en Meine Veldman en bij Profundum educatie NIMOC een nascholing gevolgd en waarbij ik geleerd heb fysiotherapeutische technieken toe te passen om het stuitje de eigen natuurlijke positie terug te geven. De technieken zijn eenvoudig, pijnvrij en zeer effectief: al na de eerste behandeling zakt de pijn tot een acceptabel niveau en binnen een paar maanden wordt de pijn volledig onder controle gebracht en verdwijnt in veel gevallen volledig. Het prettige aan deze techniek is het feit dat het stuitje van buitenaf wordt gecorrigeerd, er is geen inwendige behandeling nodig.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/weinig-kennis-over-stuitje-zorgt-voor-veel-gezondheidsklachten/