Seksuologische klachten bij vrouwen

Door mijn subspecialisme bekkenfysiotherapie met aantekening seksuologie NVVS kan ik een rol spelen bij seksuele disfuncties. Een goede functie van de bekkenbodemspieren is essentieel bij de gemeenschap.

Mogelijke klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenbodem

Onderactiviteit (te weinig spanning) van de bekkenbodem

geen idee waar ik naar kijk

Te weinig spanning

  • urineverlies tijdens het vrijen/orgasme
  • minder ‘gevoel′ hebben bij het vrijen
  • moeilijker tot een orgasme komen

Bij een onderactieve bekkenbodem kan de steunfunctie van de bekkenbodem verminderd zijn en kunnen de organen verzakken (zie ook link verzakkingen). Hierdoor ontstaat minder ruimte in de vagina. Dat kan (stoot)pijn of een onaangename wrijving veroorzaken. Ook kunnen er bij een zwakke bekkenbodem klachten ontstaan als minder gevoel hebben bij vrijen, moeizamer tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of orgasme.

De bekkenfysiotherapeut leert op welke manier de bekkenbodemspieren kunnen worden versterkt om angst voor urineverlies tijdens vrijen te verminderen. Leert de bekkenbodem weer aanspannen en ontspannen. De bewegingen van de bekkenbodem kunnen er voor zorgen dat de zin in seks vergroot wordt: je richt door het oefenen de aandacht op het bekkenbodemgebied, de bloedsomloop neemt toe en je kunt makkelijker opwindingsgevoelens gaan ervaren.

Overactiviteit (te veel spanning) van de bekkenbodem

  • pijn bij het vrijen (dyspareunie of vaginisme)
  • pijn in het bekkenbodemgebied
  • angst bij seksuele gemeenschap
  • huidproblemen in en rond de vagina

Deze groep van vrouwen heeft vaak een teveel aan onwillekeurige spanning van de bekkenbodem. AIs de bekkenbodem overactief is kan de vagina nauw aanvoelen. Ook is het mogelijk dat het binnenkomen moeilijk of niet mogelijk is. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak voor deze overactiviteit en gebeurt het onbewust. Een eerdere nare ervaring in het bekkenbodem gebied kan een mogelijke oorzaak voor een overactieve bekkenbodem zijn. Het niet kunnen en durven ontspannen bijvoorbeeld, angstig zijn voor pijn, bang zijn dat het niet lukt. Het zijn allemaal mogelijke redenen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan (en in stand houden) van deze klachten. Door de trek aan de aanhechtingen van de bekkenbodemspieren kunnen die overbelast en pijnlijk worden. Door de hoge spanning is de spier snel vermoeid en dat kan zich uiten in (spier) pijn uitstralend naar de onderrug, de buik, de schaamstreek en de liezen. Een ander gevolg van een overactieve bekkenbodem is een verminderde doorbloeding, waardoor er huidproblemen (jeuk, roodheid, wondjes) in en rond de vagina kunnen ontstaan die pijn veroorzaken (vulvaire vestibulitis, vulvitis). Ook kan de kans op schimmelinfecties hierdoor toenemen.

De bekkenfysiotherapeut legt allereerst de functie van de bekkenbodem uit, wat er verandert in je lichaam tijdens het vrijen. Maakt de opgebouwde spanning in de bekkenbodemspieren bewust. Hoe je deze spanning met behulp van bewustwordings- , ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunt leren weer onder controle te krijgen. Is je bekkenbodem erg gespannen dan leer je massage- en rekkingstechnieken om de bekkenbodemspier te ontspannen. Ook kan gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen, zoals pelottes of de vaginale ballon zodat op een rustige, absoluut NIET pijnlijke manier, de vagina went aan meer rek. Daardoor wordt het weer mogelijk om bijvoorbeeld een tampon of penis in te brengen.
Bekkenfysiotherapie bij seksuologische klachten vraagt om een zeer zorgvuldige begeleiding. De bekkenfysiotherapie heeft een nauwe samenwerking met de gynaecologen en seksuologen in Vrouw&klinieken.

het vrouwelijk geslachtsorgaan:

http://www.youtube.com/watch?v=HRXqIgU5Sfc