Seksuologische klachten bij mannen

Door mijn subspecialisme bekkenfysiotherapie met aantekening seksuologie NVVS kan ik een rol spelen bij seksuologische disfunctie’s. Een goede functie van de bekkenbodemspieren is essentieel bij de gemeenschap.

Mogelijke klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenbodem

Onderactiviteit  te weinig spanning) van de bekkenbodem kan leiden tot klachten als

  • urineverlies, ontlastingverlies, winderigheid tijdens het vrijen/orgasme
  • verminderd verlangen
  • erectie stoornissen (de erectie is er wel maar niet stevig genoeg of te kort van duur om te kunnen penetreren)

Wanneer de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, zijn ze niet in staat de bloedvaten van de penis af te sluiten met als gevolg dat het bloed weer uit de zwellichamen stroomt en de erectie minder wordt of verdwijnt.

Overactiviteit (te veel spanning) van de bekkenbodem kan leiden tot klachten als

  • vroegtijdige zaadlozing
  • erectiestoornissen (geen of moeizame erectie)
  • perineale pijn, uitstralend naar liezen, onderbuik, balzak of penis
  • pijn bij gemeenschap ejaculatiepijn
  • prostatitis

Erectie en zaadlozing zijn functies waarbij de bekkenbodem een belangrijke rol speelt.
Tijdens een erectie vullen de zwellichamen van de penis zich met bloed. Er zijn lichamelijke factoren die hierbij een rol spelen: de algehele conditie van de bloedvaten (denk aan bloeddruk, cholesterol, diabetes, bepaalde medicijnen), maar vooral ook de bekkenbodem. Als de bekkenbodem teveel spant kan dit de erectie negatief beïnvloeden. Een te gespannen bekkenbodemspier kan belemmerend werken.

Als in combinatie met de bekkenbodem ook de algehele spierspanning te hoog is komt het vaak voor dat het klaarkomen( orgasme) te vroeg gebeurt. Hoe fanatieker er geprobeerd wordt de zaadlozing uit te stellen, hoe meer spierspanning, hoe sneller vaak juist het orgasme.
Het leren herkennen van spanning – ontspanning en het leren sturen van de bekkenbodem is een hulpmiddel om betere controle over timing van het orgasme te krijgen.

Naast deze lichamelijke aspecten zijn er nog andere factoren die een rol spelen.
Vrijen gebeurt niet alleen met het lichaam maar ook met het hoofd en het hart.
Om prettig te vrijen zijn voldoende opwinding, rust, aandacht, zelfvertrouwen en tal van andere factoren van belang die een positief gevoel geven.
Haast, vermoeidheid, zorgen, stress, ruzie, faalangst, kortom negatieve emoties, beïnvloeden de seksualiteit negatief.

Mannen hebben soms teveel het gevoel dat je als man moet “presteren”. Als het dan een keertje tegenvalt of minder gaat, kan er onzekerheid of faalangst ontstaan.
Het hebben van voldoende kennis over de samenhang tussen lichamelijk en psychisch functioneren, helpt bij het verbeteren van de seksualiteit.
Tevens is het belangrijk geen irreële verwachtingen te hebben. Het is net als met sporten, van een topsporter van 20 jaar mag je een andere prestatie verwachten dan van een sporter van middelbare leeftijd. Seksuele behoeftes, mogelijkheden en prestaties veranderen in de loop van het leven.