Om te analyseren hoe uw bekkenbodemspier functioneert, kan een inwendig onderzoek nodig zijn. Dit onderzoek kan twee elementen bevatten: vaginaal palpatie onderzoek en anaal palpatie onderzoek.
Vaginaal palpatie onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in half-zit (tussen liggen en zitten in). In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken.
Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook zal er worden gevraagd een keer te hoesten en te persen zodat zij kan zien wat er gebeurd als de druk in de buik hoger wordt. Of je urine verliest of hoe erg de verzakking is. Of de bekkenbodem tijdens persen aanspant in plaats van ontspant.
Daarna zal de bekkenfysiotherapeut de schaamlippen spreiden en via de vagina de toegankelijkheid van de schede testen en ook voelen of eventuele littekens pijnlijk zijn. Daarna voelt de bekkenfysiotherapeut naar de spieren van de bekkenbodem. Naar de massa van de spieren en of de spieren ook overal goed te voelen zijn. Ook wordt er gevoeld naar de spanning en de ontspanning van de bekkenbodem. Tegelijkertijd kan ook gevoeld naar eventuele pijnpunten.
Om een indruk te krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen maar ook van de mogelijkheid deze spieren te ontspannen, wordt gevraagd op verschillende manieren de bekkenbodemspieren aan te spannen en weer te ontspannen.
Anaal palpatie onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in zijligging, het liefst op de linker zij. Het is ook mogelijk om het in rugligging uit te voeren. In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken.
Om goed zicht op de anus te hebben, tilt zij de rechter bil een klein stukje op. Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen. Ook zal weer gevraagd worden de bekkenbodemspieren aan te spannen, te ontspannen en een keer te persen en te hoesten. Daarna zal de bekkenfysiotherapeut rondom de anus, aan de buitenkant voelen naar de buitenste kringspier van de anus. Zij voelt of deze spier overal (rondom) te voelen is. Daarna zal zij inwendig voelen via de anus (het anale kanaal) naar de buitenste en binnenste kringspier en naar de diepere laag van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut voelt naar de massa van de bekkenbodemspieren en of de spieren ook overal goed te voelen zijn. Ook wordt er gevoeld naar de spanning en de ontspanning van de bekkenbodem. Tegelijkertijd kan ook gevoeld naar eventuele pijnpunten.
Om een indruk te krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen maar ook van de mogelijkheid deze spieren te ontspannen, wordt gevraagd op verschillende manieren de bekkenbodemspieren aan te spannen en weer te ontspannen. Zo kan de bekkenfysiotherapeut via de anus een indruk krijgen van het functioneren van de bekkenbodem.
Beide onderzoeken dienen geheel pijnloos te verlopen. Mocht het toch niet fijn voelen dan kun je het onderzoek op elk moment laten stoppen.
De bekkenfysiotherapeut vertelt gedurende het hele onderzoek wat zij doet en wat zij voelt. Na het vaginale en of anale palpatie onderzoek kan er mogelijk nog besloten worden tot een aanvullend myofeedonderzoek of ballon onderzoek.
Na afloop van alle onderzoeken bespreekt de bekkenfysiotherapeut de bevindingen en doet een behandelvoorstel.