Tijdens de zwangerschap treden er grote veranderingen op in de belasting van de rug, het bekken en de bekkenbodemspieren. Daarnaast zijn er veel hormonale veranderingen waardoor het steunweefsel in het lichaam wat soepeler wordt. Door al deze veranderingen heeft de bekkenbodemspier meer te dragen terwijl de bekkenbodemspier zelf wat zwakker kan zijn.
Het is van groot belang dat vrouwen in de zwangerschap al leren om bewust om te gaan met de lage rug, bekken en bekkenbodem
Bekkenpijn
Aanhoudende bekkenpijn ( vroeger noemden we dat bekkeninstabiliteit ) komt vooral in de tweede helft van de zwangerschap voor. De prognose is goed en herstel vindt meestal spontaan plaats binnen 3 maanden na de bevalling. Voor vrouwen die zich ongerust maken of veel moeite hebben met het dagelijks functioneren, is het verstandig hulp te zoeken.
Klachten kunnen zijn:
- Pijn bij het schaambeen, liezen, stuit of achterzijde bil
- Lage rugpijn
- Eenzijdige pijn in de bil of doortrekkend in de achterzijde van het bovenbeen
- Pijn bij het starten van een beweging als draaien in bed, opstaan uit de bank/stoel
- Gevoel van onmacht tijdens bewegen
- Moeite met lang lopen, staan of zitten
- Moeite met huishoudelijk werk en verzorging van de kinderen
- Vermoeidheid
Onder invloed van zwangerschapshormonen treedt er een natuurlijke versoepeling op van het bindweefsel. Dit is een natuurlijk proces dat nodig is om tijdens de bevalling de baby makkelijker door het bekken te laten passeren. Sommige vrouwen hebben daar in combinatie met andere factoren last van.
Factoren kunnen zijn: al aanwezige rugklachten voor de zwangerschap, a-symmetrie van de bekkengewrichten, onjuist gebruik van bepaalde spiergroepen (spieren rondom het bekken en de bekkenbodem), zwaar werk, verminderde conditie en houding.
Vooral adviezen over de balans tussen belasting en belastbaarheid ( wat je wilt en wat je aankunt ) kunnen je helpen de klachten te verminderen. Blijven bewegen binnen je mogelijkheden is belangrijk. Stoppen met bewegen vermindert je conditie en helpt niet.
De bekkenfysiotherapeut richt zich vooral op deze adviezen, geeft instructie en vooral oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn er op gericht om op een actieve manier je bekken beweeglijk en stabiel te houden, om de balans te herstellen. Hierbij krijg je ook advies over dagelijkse activiteiten die moeizaam kunnen gaan, zoals omdraaien in bed, bukken etc.
Verder wordt er lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken naar je manier van bewegen en het gebruik van de spieren rondom het bekken. Onderzoek naar het functioneren van de bekkengewrichten, lage rug en heupen hoort hierbij.