Myofeedback betekent ” informatie uit de spier”. Een myofeedback onderzoek, kan volgen op het inwendig bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Dit kan nodig zijn om aanvullende informatie te verkrijgen over het functioneren van de bekkenbodemspieren. Het onderzoek vindt ook plaats in een halfzittende-liggende houding met opgetrokken knieën of op de zij. Eventueel uitgebreid naar een zittende of staande meting.
Er wordt gewerkt met een vaginale of anale probe. Bij vrouwen wordt bij plasklachten, seksuele problematiek of verzakkingen vaginaal gemeten met een vaginale probe. Bij ontlastingsklachten wordt er anaal gemeten met niet inwendig gewerkt. een anale probe. Bij mannen wordt altijd gebruik gemaakt van een anale probe.Tijdens de menstruatie wordt (over het algemeen) niet inwendig gewerkt.
Het myofeedbackprogramma registreert de spieractiviteit van de bekkenbodem. Het programma geeft geen stroom. Myofeedback kan naast onderzoeksmogelijkheid worden ingezet als behandeling bij het oefenen van de bekkenbodemspieren. Op het beeldscherm kun je samen met de bekkenfysiotherapeut volgen wat je met de bekkenbodem spieren doet. Je krijgt informatie over de rust activiteit van de bekkenbodem en over het aan- en ontspannen en hoe lang je dit kunt volhouden. Het zal je helpen meer bewust te worden van het gebruik van de bekkenbodemspieren.
Wanneer je beter bewust bent hoe je de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen wordt er getraind op datgene wat juist de klacht (mede)veroorzaakt. Voor de een, is dat het trainen van kracht om de urinebuis beter af te sluiten of om de buikorganen beter te ondersteunen. Het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist te gespannen is en daardoor klachten geeft als het niet goed kunnen uitplassen (met kans op blaasontstekingen) of pijn bij het ontlasten en / of vrijen. In deze gevallen wordt er getraind op het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Het kan ook zijn dat de kracht en de spanning vrij goed is maar deze niet op het juiste moment en / of met de juiste intensiteit kan worden gebruikt. Dat noemen we een coördinatieprobleem en zal daar op geoefend worden.
De probe bij het myofeedback onderzoek
De probe is persoonsgebonden en wordt na het onderzoek gereinigd vgls het hygiëneprotocol wat de beroepsgroep (NVFB) voorschrijft.
De probe wordt door u als patiënt aangeschaft en is uw eigendom. Eventuele vergoeding van de probe is afhankelijk van uw zorgverzekering.
.